Restoration

Architect's Vision

Wilson Architects’ masterplan for Adderton: house & heart of mercy is based on a vision for an accessible, welcoming and vibrant arts and ideas precinct.

At the heart of the project is the principle of accessibility. The entranceway will use the historic Almonry building, constructed in 1879 on the edge of the convent and school site next to the Italianate entry gates on Ann Street. The Almonry will be Adderton’s new front door, opening this unique piece of Brisbane’s architectural and social history to the public for the first time.

Another key aspect of the Adderton: house & heart of mercy rejuvenation is creating a new social space. The courtyard at the centre of the convent precinct will be transformed into a garden for quiet reflection or social gatherings. Bleacher seating will connect the sunken courtyard with the building’s verandahs to assist visitors as they move between the exhibition and activity spaces.

Follow our latest news for updates on the renovations.

Our Stories

Read about the objects, values and culture of Adderton: house & heart of mercy and learn more about the achievements, emotions and personalities of the people who made its history.

Read our stories